Az ásványok világa, Krakaudorf



Krakaudorfban  egy  kövek, kristályok, bányászatát bemutató magángyűjteményt csodálhatunk meg a ház alatt kialakított bemutatóteremben. Ernst Spreitzer több mint húsz éve gyűjti, kutatja a köveket, ásványokat. Sok- sok szépséges ásvány az udvaron került kiállításra. A házban étterem, fogadó is működik.





A St. Oswald Plébániatemplom első dokumentumjai 1234-ből származnak. A templomot
Szent Oswald tiszteletére szentelték fel ,akit a szarvasmarhák , az aratás védőszentjeként tisztelnek. A román stílusban épült templom az idők során , gótikus, majd barokk elemekkel bővült.



Különösen értékes a kazettás mennyezet. A famennyezet 120 különböző képből áll.




'A VII. században élő Szent Oszvald király volt az angol szigeten. A kereszténység terjesztésén fáradozva, vértanúhalált halt. Életét teljesen átszövi a legenda, amelybe a pogány germán hitvilág több eleme is átkerült. Tiszteletét német földön térítő skót bencések terjesztették. Kultusza Karinthiában, Stájerországban, Szlovéniában mély gyökeret vert, innen jutott el hazánk nyugati részére is.



Oszvald volt a társpatrónusa az István erdélyi vajdától alapított keszthelyi franciskánus kolostornak (1397). Oszvald-kegyhely van Felsőpulya (Oberpullendorf) határában, Kupfalván(Kogel) XVIII. századi templomocska áll Oszvald és Flórián tiszteletére. Útmenti Oszvald-szobor (1643) látható Fertőrákoson. Ez nyilván jószágoltalmazó patronátusára emlékeztet. Hamvasd(Aschau) falucskának is Oszvald a patrónusa.

Szent Oszvaldot hollóval szokták ábrázolni, mert legendájában szelíd holló is szerepel, amellyel gyűrűt küld messze országban élő pogány menyasszonyának. A holló a királylánytól visszajövet a gyűrűt elveszti."/ forrás:http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_oszvald/

A román stílusban épült templom az idők során , gótikus, majd barokk elemekkel bővült.
forrás: http://www.krakaudorf.at/Freizeit-Kultur-Sehenswertes.html



 Képeim:

Térkép:

Nincsenek megjegyzések: