Füzér vára



Füzér vára nagy valószínűséggel, már a tatárjárás előtt 
állt, erről egy 1264-ben keltezett oklevél tanúskodik. Részletes történelméről a Füzéri vár oldalán olvashatnak. 
Mindenkori lakói csodaszép panorámát tudhattak magukénak, hegyek völgyek, rétek, ameddig a szem ellát a Zempléni-hegység minden szépsége eléjük tárult.  




Az autóval érkezők egészen a vár parkolójáig felhajthatnak, innen még kb. fél óra gyaloglással, a  meredek emelkedő megmászása után érünk fel a várba.



Készüljenek fel, megfelelően osszák be erejüket, ne legyen váratlan a fizikai erőpróba. 





Tehát kényelmes cipő, inni ennivaló, és irány a hegy. 




Felejthetetlen élmény, csodaszép panoráma várja a látogatókat.  Kihagyhatatlan!





 "A Várhegy és környező hegyláncok kárpáti jellegű élővilága igen változatos. A várhegy 1941 óta védett, rajta a hegység legszínpompásabb sziklagyepével egyedi természeti érték."

 Májusban apró lila és sárga nőszirmok borították a hegyoldalt.




"Apró nőszirom (Iris pumila L.) 
Napsütötte hegy- és domboldalaink egyik legszebb tavaszi dísze. Neve jól kifejezi, hogy vastag gyökértörzséből fejlődő szára alig van, az egész növényke nem magasabb 10 cm-nél. Kard alakú levelei is aprók, 4-20 mm szélesek, sűrűn párhuzamos erűek. A „szakállas nőszirmok” közé tartozik, mert külső lepelcimpáinak középere mentén elálló szőrök sorakoznak. 





Élőhelye nálunk a középhegységek meleg, száraz, sekély termőrétegű termőhelyein mészkő és szilikát sziklagyepekben szórványos előfordulású. Ezt bizonyítja boldogkőváraljai előfordulása, melyet 2012-ben sikerült felfedeznem (Boldogkőváralja: Tekerjes-völgy) ezen a helyen egy nyílt, fénynek teljesen kitett szilikát sziklagyepben található 100-120 példány. Simon Tibor 1960-ban a Füzéri-várhegyről is jelzi a fajt. " forrás:


Látható, hogy  szépen szaporodik :)




A vár felújításával kapcsolatosan megoszlanak a vélemények, vannak akiknek nem tetszik az új külső. Én minden megóvó, felújító építkezésnek örülök, hogy a megmaradt romok, épületek nem az enyészet rabjai lesznek, és így unokáink is látni fogják :) 













A kiállítások tartalmasak, érdekesek.


Kőtár 







Lovagterem



Különösen szép a kápolna









Lakószobák, helyiségek, a régmúlt emlékeit mutatják be 




Alsó vár



 Képeim :