Vasvörösvár, Rotenturm an der Pinka


Vasvörösvár, Rotenturm an der Pinka mezőváros Ausztriában Burgenland tartományban. Régészeti leletek szerint már a bronzkor óta lakott település. A történelem folyamán a birtok tulajdonosai folyamatosan cserélődtek. A település a XV. században kereskedelmi és kézműves központtá emelkedett. Mezővárosi rangját 1841-ig megtartotta.  A XVII. században az Erdődy család építetett kastélyt az egykori vizivár helyén, majd 1810-ben lebontatták és 1862-ben új kastélyt építtettek, köré tavat, parkot létesítettek. A kastély Weber Antal tervei szerint mór-bizánczi stílusban épült. Gazdagon keretezett egyszerű és kapcsolt boltíves ablakok, gazdag díszítőelemek, fényes vörös vakolatok jellemzik.  Román, mór, gótikus és reneszánsz építészeti stílusjegyeket  figyelhetünk meg.








Vas vármegye monográfiájából: “arról is nevezetes, hogy itt őrzik a kastély egyik tágas toronyszobájában II. Rákóczy Ferencznek annak idején sokat kutatott titkos levéltárát. Itt van elhelyezve az Erdődy-család gazdag, rendezett levéltára is. A kastély, mely remek park közepén, magaslaton áll, egyike az ország legszebb épületeinek. Berendezése is fényes és igazi előkelő izlésre vall.” 

A háborúk, katonai megszállások nem kímélték a kastély állapotát. A megmaradt kincseket múzeumok őrzik. A helyreállítás napjainkban folyamatosan zajlik, hogy a kastély visszanyerje egykori pompáját. A http://www.schlossrotenturm.at/  weboldalon  képek, videók, a felújítás folyamata nyomon követhető.
  





A város “Mindenszentek tiszteletére szentelt templomát 1402-ben említik először. Az 1697. évi egyházlátogatás jegyzőkönyve szerint a templomnak zsindellyel fedett fatornya van. 1759-ben gróf Erdődy Lajos barokk stílusban átépíttette, majd 1819-ben megépült tornya is” 
A templomkertben találjuk a grófi sírboltot, mely a nemes birtokosok jelentőségét tükrözi. Az Erdődy család tagjai magas tisztségeket láttak el az egyházon belül is. Magyarország egyik legnagyobb művészeti támogatójaként is szerepelt. Josef Haydn is szolgálatukban dolgozott. A monarchia összeomlása után a Nyugat-Magyarország anyaországnál való maradásáért küzdöttek, majd a vörös hadsereg bevonulása után nyugatra menekültek. 



képek a városból




forrás:

megközelítés:


Nincsenek megjegyzések: