A Bálna, Budapest



Budapesti sétánkat a IX. kerületben a Duna-parton, az egykori Közraktárak területén kezdjük. Itt áll, a mai modern építészet egyik szép alkotása, a Bálna. A modern épület két régi épületet ölel magába. 



Egy kis történelem:

A dunai áruszállítás kiszolgálására, a ferencvárosi Duna-parton,  1874-ben felépült Fővámház és 1883-ban elkészült Elevátor között 1881-ben adták át, a Közraktárak első négy csarnokát (a még tervezett kettő felépítése elmaradt). Tervezői: Basch Gyula és Krajovics Lajos. Az épületek célja az volt, hogy az áruszállítást és raktározást a fejlődés igényeinek megfelelően biztosítani tudják. Innen szállították az árut a budapesti piacokra.

II. világháború alatt az Elevátor-ház két ideiglenesen felépített faházzal együtt teljesen megsemmisült, és a négy épület közül is csak három maradt meg.



Elevátor-ház



(Az elevátor vagy felhordó darabos, szemes, szemcsés vagy por alakú ömlesztett anyagok függőleges, illetve ferde irányú mozgatására használt, folyamatos üzemű szállítóberendezés.)

Forrásaim:              http://balnabudapest.hu/cikk/kozraktarak-ma-es-a-xix-szazadban      
                               http://egykor.hu/budapest-v--kerulet/vamhaz-korut-fovam-ter/1350
                                   http://balnabudapest.hu 


A Közraktárak megmaradt 3 épülete, ma már  felújítva,az  új üvegépülettel kiegészülve várja a látogatókat. Új néven: Bálna, kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumként.




A különálló épület


A Bálna tervezője: Kas Oosterhuis /holland tervező/




A Szabadság-hídról:


A komplexum I. emeletén a kortárs magyar szobrászművészet legújabb törekvéseit nagyméretű alkotásokkal bemutató, folyamatosan megújuló tárlat várja a látogatókat.


Alkony


Különleges formák, terek, fényhatások, egy kis megállásra, elgondolkodásra késztetik a látogatót.





Nincsenek megjegyzések: