Kisnána vára

Kisnánát a Mátra-hegység lábánál, a Gyöngyöstől Eger felé tartó főút mentén találjuk. A Mátraaljai Borút szerves része. A vár bejáratánál találjuk a szlovák tájházat, mely az 1880-as években épült. 
A település története összefügg a középkori vár történetével.  A terület már a XIII. században bekerített védett hely volt.  A várat 1445 után említik, mely a Kompolti család székhelye és birtokközpontja volt. 






Az évek során folyamatos építkezések bővítések történtek , a vár egyre bővült és várfalai erősödtek.
A várat 1543-ban a törökök rombolták le. 1560 után már nem állították helyre, a vár különböző birtokosok kezére került, akik már sohasem laktak benne. /A vár történetéről 3D vetítést láthatnak a várban, érdemes megnézni!/





 A megmaradt romokat 1940-ben tisztították meg. Az első alapos régészeti feltárást és műemléki helyreállítást 1962-1966 között végezték. 2011-re készült el a vár teljes felújítása.








A látogatókat kiállítótermekkel, 3D vetítéssel várják és hazánkban egyedülálló módon  5  kronoszkóp segítségével különleges látványban részesítik. A várban láthatjuk hazánk legnagyobb opálját.







A borospince eredeti állapotban fennmaradt, 1522 után építették. A pincében a bortárolók kibérelhetők és  baráti összejöveteleket tarthatnak a bor tulajdonosai.






A kőtár őrzi a vár köveit. 






A vár tetejére meredek lépcsőn lehet feljutni, fent kis termekben kiállításokat láthatunk. A vár tetejéről szépen rálátunk a környékre. 







Kilátás a vár tetejéről:



A vár történetéhez számos legenda fűződik. A mély kútba sok-sok érme hull.

Alvó sárkány legendája

"A helybeliek úgy tartják, hogy egyszer régen egy szerencsehozó sárkány élt a Mátra erdeiben. A falu népe és birtokosai is szerették és tisztelték ezt a sárkányt. A Kompolti család utolsó férfi tagjának halálakor a sárkány megsiratta a családot, s mivel a vártemplomban helyezték örök nyugalomra a falu urát, a sárkány leereszkedett a vár kútjába, hogy mellette lehessen. Ezeréves álom vette így kezdetét. A legenda úgy tartja, hogy az ezer év letelte után a sárkány felébred, a várfalak újra felépülnek, a lovagok pedig visszatérnek, és őrködnek a szeretet és béke felett. Ám amíg ez az idő eljön, a sárkány addig is szerencsét hoz azoknak, akik leheletét belélegzik, ha ásít. Hogyan? Egy pénzérmét kell a vár kútjába dobni, s ha nem hallatszik, akkor ásít a sárkány, így az érme a nyitott szájába hull. Ellenben ha koppan a pénz, akkor a sárkány alszik, s a pénz a pikkelyére esett."


forrás: http://www.kisnanavar.hu/new/hu/a-var-tortenete




Diavetítés:  képek  pincétől a padlásig

   



térkép:


Nincsenek megjegyzések: