Murau, Ausztria


Murau neve először 1250-ben jelent meg egy oklvélben "Castrum Murowe " néven. Két európai kereskedőútvonla keresztezésénél építette Ulrich von Lichnstein a XIII. századi várat, Murowe néven.Nem sokára egy kereskedelmi és lovagi település alakult itt ki.1298-ban II.Ottó emelte városi rangra. Ebben az időben épült a St.Leonhard tér és a Grünfels vár.
A téren emlékmű.




A Wasserleonburg dinasztiából származó Anna Neumann idejében élte a város fénykorát, ő a XVI században lett a város úrnője. Ekkor lett a Murau a Schwarzenberg dinasztia székhelye. Anna Neumann második házassága révén került a városba. Az úrnő öt  férjet élt túl és nagy örökségre tett szert, megkapta Murau városát is. Utolsó házasságát Schwarzenberg  grófjával kötötte, de őt már nem sikerült túlélnie.A város történelmének legnagyobb személyisége.  A városban a kis főutca is  nevét őrzi. A középkori utcának, a kapualjak, a homlokzatok , a kandeláberek, feldíszített ünnepeket váró ablakok, bejáratok adnak különösen egyedi hangulatot.



Anna Neumann szobra mellett egy macska szobor is áll, mely szimbolizálja a vitális erőket/ hét élet/, mely az úrnőre is jellemző volt.



A pályaudvar a környék legszebb célpontjainak kiindulóhelye. 1894-ben indult az első gőzös a keskeny nyomtávú síneken.


 A váltó:



A Friesach kapu a XIV. században III. Otto  von Lichtenstein építette. A kapu belseje a városi történelmi polgárőrség otthona, a gárda a mai napig a Napóleon kori egyenruhát viseli.



A szenvedéstörténet ösvénye, a  hegyen felvezet a Leonhardi templomhoz, ahol a legmagasabb ponton áll a vár, lejjebb a  szent sírhely kápolna. A kis gótikus templomról  1439-ben tesznek említést. Az építményt nagy gazdagon csipkézett ablakok díszítik, ékessége a kora-barokk főoltár, a gótikus orgonagaléria. /sajnos zárva volt /. A csodálatos kilátásért mindenképpen érdemes felsétálni!







A városi gótikus plébániatemplomot Szent Mátyásnak, a vámosok védőszentjének áldozták. A monumentális toronyban 5 harang található, a legrégebbi 1649-ből való. Látványos a főoltár, a barokk szószék, a XIV. századi freskók, és a reneszánsz kori falfestmények, melyek a Lichtenstein dinasztia tagjait ábrázolják.



A templomban készült képek:


Murau kastélya valószínűleg 1250-ben épült. A mai napig a Schwarzenberg család tulajdonában van. Múzeumai télen zárva tartanak.


A Mur partján áll az egykori őrtorony és egykori fegyverraktár.



A folyón átívelő kőhíd alatt, egy különösen szép bronzszobor áll ellen a víz sodrásának. A Murna testtartása a védelmet, erőt sugallja. A női szobor a víz tisztító  és fizikai erejét jelképezi. Egyik kezében tartja a villámot, a másikban a vadkomlót, melyek az erőt és a megőrzést szimbolizálják.




A Mur partján továbbsétálva találjuk a macskaistennő márványszobrát. A két fej a természetet és a méltóságot szimbolizálja. A hosszú haj és a testtartás szemlélteti a lények Földdel való egységét és a figyelmességet. A szobor Murau macskáinak történetét jelképezi, miszerint a kastély festményein szereplő macskák lesétáltak a városba és különböző alakzatokban jelentek meg újra.



A St. Anna templom 1404-ből származó gótikus templom. A legenda szerint 1378-ban ellopták az ezüstkelyhet a városi plébániatemplomból. A tolvajok összetörték elosztották, az ostyatartó tokot azonban egy fűzfa alá dugták. Amikor a polgárok megtalálták az ereklyét, e helyre építették a kis templomot.



Az összeállítást a magyar nyelvű ismeretterjesztő katalógus anyagából készítettem. A városba látogatóknak érdemes felkeresni a főutcában található turinform irodát, ahol magyar nyelvű tájékoztatókat kapnak a környék látnivalóiról. 5 euróért( ha van Murtal kártyánk, ha nincs akkor valamivel több) egy kis magnót lehet kölcsönözni, mely  magyar nyelven tájékoztat, és segítségével eljuthatnak a város látnivalóihoz.


A képeim alulról, felülről, napsütésben és borúban, a Mur mindkét partjáról, csak erős idegzetűeknek! Jobb és rosszabb képekben, mert elakartam hozni megmutatni minden apróságot!








Térkép:

View Larger Map

1 megjegyzés:

Margó írta...

Gyönyörűűűű!!!