Bad Ischl, Kaiservilla




A felső-ausztriai Bad Ischlben található Kaiservilla – Zsófia főhercegnő ajándéka a fiatal jegyespárnak, Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek . A neoklasszicista épület a császár szívéhez nőtt, nélkülözte bécsi rezidenciák pompáját , egyszerű , élhetőbb környezetet biztosított a császárnak.



"Bad Ischl sikertörténete 1828-ban kezdődött, mikor Zsófia főhercegnő egy terméketlenség elleni kúrán vett részt a fürdőben, a kezelés olyannyira jól sikerült, hogy két éven belül életet adott első gyermekének, a későbbi Ferenc József császárnak. Az elsőszülöttet hamarosan két újabb kis jövevény követte, őket nevezi a köznyelv sóhercegeknek, utalva a Salzkammergut jótékony hatásaira.



Zsófia főhercegnő itt az akkor még csak bérelt villában szervezte meg azt a híres randevút fiának, az ifjú császárnak, ahol bemutatta neki reménybeli leendő hitvesét, a bajor király leányát, Ilonát. Az akkor 15 éves Erzsébet, azaz Sisi kísérte el az útra nővérét, és a romantikus történet szerint a bálon Ferenc József, a kiszemelt jövőbeni helyett annak még szinte gyermek húgába szeretett bele. A többi már történelem." forrás : kirandulastippek.hu




"A Császárvilla az uralkodói család menedékhelyeként szolgált a nyári hónapokban, messze a Hofburg és a Schönbrunni kastély szigorú protokolljától.



 A bájos épület ugyanakkor számos fontos döntés helyszíne is volt: Ferenc József császár számos magas rangú államférfit fogadott a villában, és itt írta alá 1914-ben a Szerbiának szóló hadüzenetet.




A változatlanul megőrzött helyiségek rég letűnt idők hangulatát idézik. A látogatóknak úgy tűnhet, mintha Ferenc József császár csak néhány pillanattal ezelőtt hagyta volna el dolgozószobáját, hogy kedvelt szabadidős tevékenységének, a vadászatnak hódoljon, vagy Erzsébet császárné épp csak a környező parkban tett könnyed séta kedvéért szakította meg rendszeres fitneszprogramját." Forrás: www.austria.info/hu



  

A kastély vezetéssel látogatható. A magyar nyelvű tájékoztatót  adnak a vezetés kezdetekor. A villában fotózni nem lehet. 






Nyitva tartás: jan-márc: Szerda 10.00-16.00, ápr: H-V 10.00-16.00, óránként  vezetés, máj-szept: H-V 09.30-17.00, okt: H-V 10.00-16.00, december: csak adventi hétvégeken: 10.00-16.00

Májustól októberig folyamatosan indulnak a csoportok.

Belépő:


Képeim:

Nincsenek megjegyzések: