Tura, Schossberger-kastély



A kastély látogatható, sajnos felújítása nagyon lassan halad. A hírek tulajdonosváltásról írnak,  remélem, mielőbb felújításra kerül és  kapui továbbra is nyitottak lesznek a látogatók előtt.



AZ ÉPÜLETRŐL 
/idézet a kastély weboldaláról



"A kastély külső megjelenése az építés óta nem módosult, 1958 óta műemléki védettség alatt áll. Külön figyelmet érdemel: a tetőt borító természetes pala, mely eredeti francia pala; és az épület festőiségét adó magas téglakémények, kovácsoltvas díszrácsok, díszbádog csúcsdíszek, tetőablakok, a felújított óratorony, szélzászlóval.





A főépülethez 2 henger alakú torony és Pálmaház csatlakozik. Itt dísznövényeket tartottak, a kupolás terek közepén 3 szökőkút volt. A Pálmaház vaskazettás, boltíves kör alakú ablakaiban ólombetétes üvegek voltak.




A kastéllyal szinte egy időben épült az Operaház, melynek belső terei, díszítőfestései visszaköszönnek. Az 50 év élettartamú festés maradványai ma még láthatóak a Pálmaházban, és a központi csarnok boltívein, és a fénycsapdák körül.



Az épület egyediségének egyik érdekessége a tükörrel bélelt 8 fénycsatornán át érkező súrolt fény, amely az emelet felett a négyzetes, vaskeretű kazettákban színes üvegeken keresztül világította meg az alsó szintet. 



Különlegesen korszerű volt a kastély: korának összes technikai vívmányát magában foglalta. Az eredetileg 98 helységből álló épületben volt pl. étellift, központi fűtés, villanyáram, vízvezeték, minden szinten fürdőszoba, a falak között 30 cm-es légréteg szolgált szigetelésül, a kandallókürtők pedig a szellőzést biztosították. " http://dev.turaikastely.hu/kastely-tortenete/ 





Lépjünk beljebb!







Nézz fel!







A bejárat mellett egy hölgy portréja, sajnos nem tudom kit ábrázol, internetes kutatásaim szerint egy filmforgatás során került oda.


Itt forgatta :
 Angelina Jolie első rendezésű filmjét: A vér és méz földjét

Itt készült: Csupó Gábor Holdhercegnő című filmje, és
Styria címmel egy külföldi stáb is forgatott itt játékfilmet.
A földszinti folyosó


A pálmaház felé






A Holdhercegnő című filmben:
forrás: Femina









Ha felnézünk 




A bejárat


A lépcsőház


A holdhercegnő című filmben:
Forrás: Femina












Az emeleten:




















Jelenetek a Holdhercegnő című filmből:




 A teljes film :
http://mozifilm.eu/holdhercegno-2008-online-film/
Régebbi bejegyzésem a kastélyról:
http://hegyenvolgyon-hajni.blogspot.hu/2013/08/schossberger-kastely-tura.html

Képeim:


https://www.facebook.com/1551908725067439/photos/a.1551910141733964.1073741826.1551908725067439/1672714059653571/?type=3&theater

Schossberger-kastély

Nincsenek megjegyzések: