Csipke Nap Terényben



A Hunnia Csipkemúzeum szervezésében került megrendezésre október 10-én, Terényben, az első Csipke Nap. A nagyon kedves meghívást, a fesztivál háziasszonyától: Fáy Hannától kaptam. A tavaszi látogatásomkor készített fotóimból, két kép került a rendezvény meghívójára. Nagyon nagy meglepetés volt számomra, és örömmel látogattam el újra, ebbe a Cserhát dombjai által ölelt kis településre.







A nap folyamán, több programból lehetett válogatni. Nem volt könnyű választanom, mert egyszerre mindent látni akartam, a csipkeveréstől kezdve, a csipkebogyó felhasználásáig, a lekvár főzésig, a múzeumot, a műhelymunkákat, kézimunka foglakozásokat és a csodaszép környéket is. Sajnos, csak néhány programon tudtam részt venni, de ez a nap a szervezőknek, és az itt összejött kedves, baráti társaságnak köszönhetően nagyon szép emlékem marad. 



Kedves Hanna! Köszönöm a meghívást,  a nagyszerű programokat, az ízletes ebédet és szüleidnek, testvéreidnek is a  nagyon kedves vendéglátást! 



Alábbi blogbejegyzésemben a Szőlősoron sétálunk Fáy Dániel vezetésével, majd  beszámolok egy különleges kézimunka foglalkozásról, melyet Fáyné Tornóczky Judit vezetett. 







Séta a  Szőlősoron. 







Terényben, különösen szép látvány tárul elénk,  a domboldalban katonásan sorakoznak a  palóckontyos, füstlikas, hosszú parasztházak . Bár az itt lakó egyik idős néni szerint, "ez már nem szép, mert be van ültetve a domboldal fákkal és nem látszik úgy, mint régen a szőlősor." Nekünk látogatóknak , mégis szép , olyan kincset őriz, ami sajnos már nagyon kevés helyen fellelhető, és már csak  a múzeumok, skanzenek őrzik emlékük. Terényben őrzik, azt a vidéki nyugalmat és harmóniát, amikor még az ember alkalmazkodott a környezetéhez, felhasználta a környezet, a táj adta lehetőségeket, nem pedig átalakította azt. A házak belesimultak a kis dombok oldalába   és együtt harmóniában élnek  vele tovább.








A Szőlősor elején,  láthatjuk Csemniczky Zoltán Hírhozó című hat méter magas szobrát, amely a trombitáló Nikét ábrázolja, " Niké a hírek mindenkori aktualitását, szárnyalását jelképezi".





A fából készült bárka formájú mozgó Haranglábat 1999-ben szentelték fel . Európában is egyedülálló. A látványon kívül érdekessége, hogy ha a harang megszólal, az építmény minden alkatrésze mozog.

A harangláb, egy stilizált hajó, amely a magyar és szlovák nép közti barátságot jelképezi. Egy hasonló alkotás készült a falu szlovák testvérközségében, Apátújfaluban is. 





Az Akol, művészeti találkozók, előadások helyszíne. 



 A téren Szentgyörgyi Albert mellszobra áll, aki gyermekkorát töltötte a községhez tartozó Kiskérpusztán. A tudósról elnevezett parkban álló mellszobor, Párkányi-Raab Péter szobrászművész alkotása.







A sétáló kis csoportunkat Fáy Dániel kalauzolta, ars poétikájának a táj - épület - ember harmóniáját vallja.  






Vallja, hogy: " A népi műemlékek védelmét a tudással bíró tulajdonosra, emberre kell rábízni, ahol meg is mutathatja azt a tudását, amit tanult, de az önkormányzat tervekkel, koordinálással segítse, anyagilag is keresse a támogatás lehetőségét az igényes felújításoknak. A védelmet az önkormányzatoknak kell szabályozni, de mindig a harmonikus külső megjelenést, a természetes anyagokat, emberléptékű fesztávokat kell védeni, ugyanakkor elvárt lehet támogatás esetén az egész évben életvitel szerűen lakott parasztporta, de nem szabad ragaszkodni a népi építészet emlékeinknek korában használatos rendeltetésekhez, mert ezeket az épületeket nem csak nem használnánk már, hanem nincs is aki tudja használni őket. Ezért ahhoz, hogy fenntartható lehessen egy ház, olyan funkciókkal kell bírnia, aminek betöltése esetén a gazda, a tulajdonos, az ember jól érzi benne magát, szereti, képes benne alkotni, új dolgokat létre hozni. Ha egy ház így működik, harmónia jön létre, nem csak az ember és a ház közt, de a ház és a táj között is."



Nagyon sok érdekességet megtudhattunk a falu életéről, nevezetességeiről. A házak szerkezeti felépítéséről, belső átalakításokról, építészetről. 






"A Terényi népi építészeti értékvédelmi program során 25 parasztporta újulhatott meg a tulajdonosok tudásának felcsillantása mellett."  







A Szőlősor végén található rózsakertben, nagy meglepetésünkre, különböző vadrózsafajták sorakoznak. Sajnos, már elvirágoztak, így már csak az értékes bogyóikat tanulmányozhattuk és ízlelhettük. Megtudhattuk, hogy nagyon sok vadrózsafaj létezik, mind-mind különböző tulajdonságokkal rendelkeznek.


A legismertebb vadrózsafajta   Csipkerózsa (Rosa canina)

"A csipkerózsa Európában honos, 1-3 m magas tüskés cserje. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Levelei 5-7 levélkéből állnak. A drogot a csipkerózsa egészben szárított áltermése (Rosae pseudo-fructus) vagy az aszmagot nem tartalmazó terméshús adja. 

Jelentős C-vitamin forrás, emellett más vitaminokat, karotinoidokat, pektint, szerves savakat tartalmaz.

Latin neve (fordításban kutyarózsa) onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak. Az ókorban sorvadásos betegségekre, a középkorban tüdőbetegségekre használták.

Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de egyszer Aphrodité megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot.

Egyházi szimbólummá is vált: a csipkerózsa levelei alkotják a kelyhet, melyben Krisztus szent vére van. A rómaiak számára a csipkerózsa a dicsőség jelképe volt, csakúgy, mint a babérlevél."







A Szőlősorról visszatérve benézhettünk a katolikus templomba, ahol még kézzel húzzák a harangot. Említésre érdemes, hogy Petrás Józsefné Varga Verona 21 éves kora óta, több, mint hetven éven át látta el ezt a tisztséget. 




"Gótikus műemlék a  katolikus templom szentélye, akárcsak keleti falának rózsaablaka, míg déli oldalán román stílusú a kőkeretes ablak és a napóra." 





                       




Kézimunka óra Fáyné Tornóczky Judit vezetésével.



Délután  a csipkemúzeum padlásterében lévő, varró-alkotóműhelyben próbálhattuk kézügyességünket. 







Megtanultuk, mit és hogyan készíthetünk kinőtt ruhadarabokból, maradék, vagy elszakadt csipkékből, kézimunkákból. Sok-sok hasznos ötlet, készülhetnek az új táskák, neszesszerek, mobiltartók, kispárnák,  a díszítés már csak türelmünkön és fantáziánkon múlik .







Szinte néhány perc alatt elkészült az új mobiltelefontartóm. 




A recept:
Végy egy  kinőtt nadrágot, a szárából vágj le megfelelő  szélességű csíkot,  szükség esetén szegd be, majd varrd össze a két oldalát, így egy kis táskát, tarisznyát kapunk. /Itt kb 10 cm széles anyaggal dolgoztunk./

Ha ezt a csíkot még elfelezzük, mobiltartó, szemüvegtartó is lehet, gondold ki mit szeretnél.
Apró csipkedíszekkel díszítsd, ízlésednek megfelelően. A csipkedíszeket apró öltésekkel rögzítsd, nem igényel nagy szaktudást, nagyon ötletes és mutatós darabok kerülhetnek ki a kezed alól.




A szomszédos asztalnál a bátrabbak a rececsipke készítés rejtelmeit ismerhették meg. 





" A rececsipke, netz csipke alapját háló adja, amely készülhet:

• az alapanyag vízszintes és függőleges szálainak rácsot alkotó kihúzásából, melyet huroköltésekkel megerősítenek.
• csomózott szemekből, amely a halászháló csomózási technikájával megegyezik.
A munkához szükséges fonalat a recetűre csévéljük fel. A recetű acélból készült rudacska, a két végén villaszerűen hasított résszel. Vastagsága és hossza a fonal vastagsága szerint változik. A tű egyik végén a villa alatt egy kis lyuk van, itt befűzzük a fonal végét és megkötjük, azután a fonalat a villák nyílásaiba csúsztatva, felgöngyöljük. A tűre csak annyi fonalat göngyöljünk, hogy a készítendő recelyukon a tűt majd könnyen áttolhassuk. A háló elkészítése után a behímzés, beöltés következik, hogy csipke elkészüljön. Meghatározott minta szerint különböző díszítő öltésekkel, növényi vagy alakos ornamensekkel."








A Hunnia Csipkemúzeum gyűjteménye családi örökség. 

A kiállításon megismerhetik a különböző magyar csipkefajtákat, a csipkeverés technikáit, a Hunnia csipke születését, kibontakozását, virágzását. A múzeumról olvashatnak egy régebbi bejegyzésemben: http://hegyenvolgyon-hajni.blogspot.hu/2015/04/tereny-hunnia-csipkemuzeum.html



A csodaszép gyűjteményről készült képek :












Hihetetlen, mennyi új élménnyel, ismeretanyaggal gazdagodtam ezen a napon, remélem sikerült Önöknek is  jó néhány érdekességet hoznom, és felkeltenem érdeklődésüket! 
Bízom benne, hogy  egyre többen meglátogatják, hogy megismerjék  hazánk eme rejtett gyöngyszemét, "ahol lenni jó" !  és , ha nem hiszik, járjanak utána!

Képeim :



források : http://tereny.hu/
http://www.cserfaegyesulet.hu
http://www.palocok.com/Ter%C3%A9ny
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-2011.html
http://hegyenvolgyon-hajni.blogspot.hu/2015/04/tereny-hunnia-csipkemuzeum.html
http://funiq.hu/mozgo-haranglab-tereny

Nincsenek megjegyzések: