Túrák a Pilisben: Pilistető

Pilisi kirándulásunk kiindulópontja:
 Két-bükkfa-nyereg . Itt "bukik át" a Dobogókőre vezető út Szentendre felőli oldalról Pilisszentlélek felé és folytatódik Esztergom irányába. Rövid kényelmes túrára készültünk. A kihelyezett táblák segítségével útvonalat választottunk és elindultunk a lezárt műúton Pilistető felé. 



Az út kényelmes, de fokozatosan emelkedik, közben szokásomhoz híven, minden virágot meg kell örökítenem.








Sziklatöredék


A katonai objektum maradványai


Boldog Özséb kilátó 
A 756 méter magas Pilis-tetőn lévő kilátót 
2014-ben adták át .
A "több mint 17 méter magas építmény Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században a térségben élő remetéket összegyűjtve alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét." " A kilátó egy itt álló geodéziai torony (földmérési célokat szolgáló építmény) átépítésével jött létre" "A torony körül új, fából készült lépcsősor vezet a magasba, a kilátó falát függőleges fatartók alkotják, amelyek egységes homlokzatot képeznek. Ennek köszönhetően a kilátóban felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg” a Pilis-tető körül elterülő táj: egymás után pillanthatják meg például a Vörösvári-medencét és a Budai-hegységet. A lépcső gerendái acél szerelvényekkel kapcsolódnak a meglévő vasbeton falhoz és a faszerkezethez, a lépcsőfellépőt és a járófelületet csúszásmentesen alakították ki."



A környék látnivalói :







A kilátás csodaszép















Az útonálló 


Visszafelé letértünk a Vaskapu-völgyön át a Mária-pad pihenőhöz, majd visszafordultunk a Két-bükkfa-nyereg felé.








Mária-pad pihenő





Megközelítés:
"A kilátó megközelítése több irányból, de csak gyalogosan, a kijelölt turistautakon lehetséges.

Személyautóval, vagy tömegközlekedéssel érkezve a Két-bükkfa-nyeregtől a Z+, Z, ZΔ turista útvonalon( kb 5km ); míg Pilisszentkereszt, illetve Pilisszántó felől a P, Z, ZΔ turista útvonalon érhetjük el legkönnyebben a kilátót. Mindhárom kiindulási ponton van parkolási lehetőség, illetve távolsági autóbusz megálló."


képeim:

3 megjegyzés:

Andrea írta...

Nagyon-nagyon szép :)

Hajni írta...

Koszonom-:)

Hajni írta...

Koszonom-:)