A TOLCSVAI SZIRMAY—WALDBOTT-KASTÉLY





"Szirmay család 1694-ben szerzett Tolcsván szőlőbirtokokat Szirmay András révén. 1746-ban Szirmay (I.) Ádám lett zálogjogon Tolcsva és Erdőbénye földesura, aki Zemplén vármegye országgyűlési követeként is működött. Ő már rendelkezett a településen egy – akkori értelemben vett – nemesi rezidenciával."



"Egy 1837-es leírás úgy fogalmazott, hogy Tolcsván áll egy „csinos urasági kastély, fa és virág csoportozatokkal ékesített udvarral”, majd 1847-ben a Szirmay család szép kastélyát, 1851-ben pedig ékes kastélyát említették. "
A kastély részletes történetéről a rendezvényközpont honlapján   olvashatnak :




A Tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastélyban a csodaszépen berendezett szobákban sétálhatunk.  A termeket önállóan nézhettük végig a "Guide myself” szolgáltatás segítségével, ami annyit jelent, hogy fülhallgatón keresztül hallgathatjuk az idegenvezetés anyagát.


" A kastélyban kialakított családtörténeti és kastélytörténeti kiállítás okostelefonos vezetés hallgatásával is megismerhető. A „By guide” szolgáltatással személyes idegenvezetésre van lehetősség, mely a kastély látogatást színesebbé és gazdagabbá varázsolhatja az élőszó természetes élménye által." 
Bevallom ez az idegenvezetési módszer nekem nagyon tetszett , saját tempónkban nézegethettük végig a kiállításokat, egyéni igényeink szerint időzhettünk egy- egy érdekesség mellett.



Díszterem



Ez volt a legnagyobb családi értékek, például az ősportrék bemutatóhelye, s az étkezéseknél használt drága készleteket is itt tették közszemlére.


Megismerhetjük a kastély és a két tulajdonos nemesi família, a Szirmay és a báró Waldbott család történetét, az épületnek összesen hét egymást váltó Szirmay, majd két Waldbott tulajdonosa volt a századok folyamán.




Kápolna


A télikert



A könyvtár lélegzetelállító! Itt szívesen időznék és lapozgatnám a régi könyveket. 







"A terem legdíszesebb része az a kazettás famennyezet, amelyen összesen tizennyolc családi címer látható; ezek a címerek a könyvtártermet kialakító báró Waldbott Frigyes és felesége, báró Beust Hedvig felmenőinek a címerei."










Férfi szalon
A szalon eredeti faburkolata szerencsésen megmaradt mindmáig, így a terem most restaurálva várja a látogatókat.










"A Waldbott család egészen a II. világháború végéig a kastélyban élt. Miután az épületet államosították, 1948-ban általános iskolát helyeztek el falai között. 2015-ben Tolcsva Község Önkormányzata EU-s turisztikai vonzerőfejlesztési pályázati támogatás segítségével megkezdte a kastély felújításának első ütemét, amelybe a kastély déli szárnya és a park egy része tartozik bele (a kastély egésze a megpályázható forrás limitált volta miatt nem tudott az első ütembe bekerülni). Az épület ezen felújított részében nyílt meg 2015 végén a Tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély Örökségturisztikai és Kulturális Rendezvényközpont."



Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély

Forrás : 


Őszi / téli nyitva tartás:


Hétfő: zárva

Kedd-Péntek: 10-16

Szombat: 10- 16

Vasárnap: zárva 

Fall/ winter season opening hours:

Tuesday- Saturday: 10-16

Sunday: closed

Monday: closed




Képeim :

Nincsenek megjegyzések: