Grundlsee, Toplitzsee, Ausztria



Bad Aussee-ból jelzőtáblákat követve jutunk el a hegyek ölelésében, 6,5 km hosszan nyújtózó csodálatos tóhoz, a Grundlsee-hoz.



 A tóparton több helyen van kialakított parkoló, de érdemes Gößl nevű településig elmenni és innen  indulni sétahajózni, túrázni. A parkolás óránként 1 Euro, egész napra 4 Euro. 




"Az Ausztria szívében fekvő glaciális tó a salzkammerguti tavak részét képezi, körülötte lélegzetelállító alpesi hegyek, buja erdőktől zöldellő völgyek. 



Nemcsak a táj szépsége, de az itt élők kultúrája és tradíciói is sok látogatót vonzanak a Stájer-tengernek is nevezett tó partjaihoz. 



Létrejötte az utolsó jégkorszak idejére tehető, ez Stájerország legnagyobb tava, melynek mentén 5 kisebb falu sorakozik."

forrás: Látnivalók Stájerországban | Ausztria - null


A hajóról a látvány csodaszép , felejthetetlen élmény !





A szabad strandon élmény a pihenés, a látvány felemelő. 



 A kristálytiszta jéghideg vízben minden követ, kavicsot és a halakat is lehet látni. A hattyúk, kacsák pedig nagyon szelídek . 



"Ez a kis tó  a bécsi arisztokrácia egyik kedvenc pihenőhelye volt, Sigmund Freud is szívesen töltötte itt szabadidejét, sokszor járt gombászni a közeli erdőkbe. A tó környékén a turizmus nagy múltra tekint vissza, ma a legnépszerűbbek itt a három tavat – Grundlsee, Toplitzsee és Kammersee – érintő kirándulások."



A Toplitzsee- hoz rövid gyalogtúrával jutunk , a bátrakat itt is élménydús hajókázás várja. 


A Toplitzsee egy nagyon sűrű erdőben fekszik, magasan az osztrák Alpokban, 98 km-re Salzburgtól és mindössze félórányi sétára a Grundlseetől. 



A salzkammerguti tavakhoz tartozó Toplitzsee vize 20 m-es mélység után már nem tartalmaz oxigént, ezért halak csak 18 m-ig élnek meg benne. Ennél mélyebben vize sós, itt már csak különböző baktériumok és férgek tudnak életben maradni és ősi fatörzsek úsznak a 60 m-es mélységet is elérő tó fenekén. A tavat több mint 100 m magas sziklafalak veszik körbe. 




Partján sétálni csak egyes szakaszokon lehet. 



Egy legenda szerint a II. világháború alatt aranyat rejtettek el a tóban, azóta többen is próbálkoztak a kincskereséssel. Annyi biztos, hogy a német hadsereg a tavat tengerészeti gyakorlatokhoz használta 1945-ig.





Sokak szerint a Toplitzsee svájci bankszámlákhoz tartozó dokumentumokat rejt, de hogy van-e valóságalapja a történetnek, ezidáig nem sikerült kideríteni.
forrás: Látnivalók Stájerországban | Ausztria - null



Nincsenek megjegyzések: